Jenny Hansson
Hem Tjänster Saluhästar Galleri Länkar Kontakt

Nyheter

Dagbok Kalender Westernridskola

Söndag 30 September 2007

 

Åkte förbi Håkan på Westernbiten i Skephult för att slänga in några boots där på väg ner till Bella och Roost i Örby. Dom sköter sig jättebra, och växer så det knakar gör dom båda två!

 

dsc01053

Gabriella och Lyckans Roost!

 

Åkte sedan bort till Anneberg för träning med Susanne, Sara och Birgitta.

 

sidepassdsc01056

Birgitta och Ola tränar Sidepass.             Jordan och Alice sitter inte still länge!

 


 

 

 

Lördag 29 September 2007

 

Har varit på kosseträningen för Jim McCutcheon med Åsa (Lundeberg) och spanat på grabbarna i SCHA igår och idag. Väldigt roligt och intressant!

 

dsc01047dsc01045

Jonas lånar Perras svans!                   Åsa värmer Crazy, Arilds Jack Russel

 

På kvällen var det brådis ner till Anders som hade kalas... Bara lite försenat... Han fyllde år i april! Jättehäftigt hade han fått det i lagårn med nybyggd bar i westernstuk och bara det inbjöd ju till fest! =oP

 


 

 

 

Torsdag 27 September 2007

 

Grejade med hästarna på f.m. Lillen går bättre och bättre!

Dammade av Probee med som jag inte gjort något med på hela sommaren. Han fick på sig sadeln och vi grejade lite i rundkorallen. Han tyckte nog det var roligt att komma igång igen. Vi gick över cavalettin och skulle gå över presseningen som han aldrig reagerat på förut, men då gick det inte! Efter mycket om och men gick han iallafall över och stannade på den avslappnat.

 

dsc01009dsc01013

Lillen brukar inte vara rädd för mycket        Inte Probee heller, men alla har vi ju våra dagar

 

På kvällen var det föreläsning på Slu igen och jag hade bråttom som få, som tur va så va det Jenny-Tid även på Slu för man startade med fika, perfekt då hann jag äta OCKSÅ!!

Föreläsningen var med Anna Berg som är sjukgymnast och veterinär. Det var väldigt intressant, mycket var väl sådant man visste men inte tänkte på. Man pratade om hur viktigt det är att veta och inte tro när man behandlar ett djur. Jag berättade inte för henne om mitt experiment med hovbölder. Alla tre hästarna jag gjort det på har ju dock blivit bättre ganska fort. Hur många man måste göra det på för att det ska bli vetenskapligt bevisat låter jag dock vara osagt. Antagligen några mer än tre. Och Elliot linkar ju fortfarande i traven..

 

dsc01027

Expertpanelen: Vet Sigurdsson längst till vänster. Anna Berg längst till höger.

 

Vidare pratade veterinär Sigurdsson (uppfattade inte förnamnet, men han jobbar på Skara djursjukhus) om bla stamcellsforskningen och hur man nu gjort försök med att laga hästars senor med hjälp av stamceller. Jag har ju bl.a. genom min mamma som jobbar med cancersjuka barn hört lite om stamceller men det är ju definitivt något man behöver läsa på mer om... Det är ju verkligen urhäftigt vad man kan göra med det!

Stamceller utvinner man alltså från benmärgen, där man centrifugerar cellerna och odlar in dom där man vill ha dom. Cellerna tar samma identitet som cellerna omkring. Planterar man i levern- blir det leverceller planterar man i en sena blir det senor.

Dom hade tagit ut mellan 12-50 milijoner stamceller för att kunna fixa senorna på hästarna!

 


 

 

 

Onsdag 26 September 2007

 

Käkade lunch med Anette idag. Efteråt gick vi bort till Uddetorps lantbruksskola där Slu hade en föreläsning om ryttarens sits och sitsens inverkan på hästen. Det var Mari Zetterqvist som är ridinstruktör på Strömsholm, alltså undervisar våra kommande ridskolelärare och Pia Tillberg är sjukgymnast med neurologiska sjukdomar som specialitet. Vi fick lära oss lite vad man ska tänka på när man rider, att det är viktigt att vara avslappnad och mjuk i kroppen. Med sig hade dom också en pall som man kan träna upp smidighet och balans på.

Den var rolig, men dyr.... Jag som precis köpt en enhjuling för att träna upp min balans på. Den prutade jag ner till 400 riksdaler! Stolen kostar circus 3000 pix...

Fast, det förstås stolen hade ju helt klart en hel massa andra användningsområden...

 

dsc07357dsc07351

Pia Tillberg                                               En mindre arme kom för titta och lära!

 

dsc07367dsc07376

Jenny får instruktioner av Pia.       Balimostolen från Balance in motion.

 

dsc07378dsc07381

Det var kul att känna på stolen, man kunde bl.a. öva på stopp och galoppsitsen.

 


 

 

 

Tisdag 25 September 2007

 

Var och hämtade Måns och Elliot på Helledal idag. Då kom Maria med ett helt gäng kvigor! Får ta och köra dit Lillen som behöver vänja sig lite vid kor.

 

dsc00981

 

Efter fixat med hästarna var det dags att åka till Axevalla Travbana. Anders, min webmaster har fixat så jag får vara där på prov.

Jag ska jobba i starten, som håller till i tornet mitt på banan. Där har vi hand om bl.a. startbilen, voltstarterna samt hjälper till att kolla utrustningen vid starten och drivningen vid mål.

Ovanpå jobbar några kända ansikten för oss som håller på med western. Daniel Claesson ser vi ofta i gaten med omnejd på SWRs tävlingar. Kristina "Pryss" Pryssander har bl.a. sytt mina tävlingschaps. Hon gör också görfräcka träns med kopälsen kvar på.

 

dsc07338dsc07346

Boysen som jag jobbar med på starten:      Uppe i tornet sitter Kristina och Daniel och

Sture, Patrik, Mauno, Stefan och Albert.     letar efter hoppande hästar att diskvalificera.  

 

dsc07341dsc07342

En perfekt voltstart, tack vare mig och Sture, såklart! =o)

 


 

 

 

Måndag 24 September 2007

 

Idag har Maria och jag roat oss med staketet borta på sommarbetet på Helledal. Åtta hektar som ska ha en undertråd. Det blir bra för då kan Zorbits Houdini gå där nästa år!

Zorbits och Amigo verkar glada över att vara med dom andra hästarna nu.

 

dsc07234dsc07293

Zorbits med kompisen Probee                   

 

dsc07265dsc07209

Utslagen Lillen                                          Probee, Amigo och Lillen vilar

 

Var borta hos Maris syster Maud och verkade Billion och Coulinne. Rebecca passade på att prova hovarna på en gång.

 

Rebecca och Billion

dsc07321

dsc07308

Coulinne aka Bollibompa =oP

 


 

 

 

Söndag 23 September 2007

 

Idag var det dags för bruksridnings-DM på Myråsens RK. Riktigt trött var jag men pallrade mig iaf upp för att åka dit. Tänkte man kan ju iallafall åka och träna lite med Eksplorer.  Eksplorer kan sköta sig hur bra som helst på en trailbana men det beror helt på vilken sida av hagen han vaknat på!

När jag kopplat släpet och lastat in sadel m.m. och skulle bara svänga förbi hagen och hämta kusen när jag såg att han var halt. "Suck" Hovböld igen!

Jag passar på att pröva en amerikansk huskur som Erika berättade för mig om. Läs mer om den på Amerikansk huskur.

 

dsc06854

 

Jag och Mari bestämde oss för att åka och kolla lite på Bruksridningen iaf. Cissi Meyer var där liksom Bernhad Stockman. Vi kom precis samtidigt som Cissi avslutade sin ritt men vi fick insidertips från Bernhard som tippade henne som vinnare, vilket visade sig vara rätt! Grattis Cissi!! Det var även Brukskörnings-DM, kul att se Shettisar tävla i samma gren som ardennerhästar!

dsc06954dsc07008

 

Väl hemma igen Blev det träning av Lillen och Jag och Dr. Wichman hann ut en tur i det härliga vädret. Vi fixade nya hagen med en extra undertråd så att Amigo och Zobbie kan gå med dom andra hästarna. Det vore ju bra om den lille fick lite däng. Alla hästarna är lite för snälla ve honom!

 


 

 

 

Lördag 22 September 2007

 

Vaknade upp pigg och utvilad hemma hos mamma och pappa i Åsa. (Jag, mamma och min storebrolla Thias satt uppe och pratade och drack te  till 03.30!)

 

Startade dagen i Frillesås och hade Lektion för Anne och Ellie. Eller det blev jag som red och påminnde Ellie om vad jag lärde henne i våras när jag red in henne. Hon kom ihåg det mesta men vi behövde diskutera lite om eftergift och galopp! =o) Anne fick lite läxa till nästa gång.

 

dsc00968

Anne och Ellie

 

Åkte sedan vidare till Jan och Lena i Åminnared. Eftersom Lena är en av mina många extra mammor så fick jag givetvis mat när jag kom dit. Hamburagare med ananas, smaskens! Kalle hade växt till sig ordentligt och verkade i god vigör. Vi tränade lite från marken vilket gick riktigt bra!

 

lena och kalleflytta framdel

           Lena och kalle                                          Flytta framdelen

 

Nästa stopp var Albolyckan. Sara och Taz fick träna på sitsen.

sitsträning sara2

 

Birgitta med "Happy" eller Ola som jag alltid kallat honom, Tränade in några nya övningar från marken. 

Susanne och Gulliver fick träna på att trava utan att att det skulle se ut som ett montélopp. Han lyssnade riktigt fort i vänstervarvet och efter 5-10 minuter gick han jättefint. Vi bytte varv och tänkte det här går som en dans, men ack vad vi bedrog oss. Efter X antal varv åt höger blev började han dock mjukna lite där med.

 

Sista anhalten för dagen var i Torslanda för att hjälpa Lina med Oliver med lite tips och ideér. Oliver hade växt till sig sen jag såg honom i somras och såg riktigt fin ut! Det är en mjuk och trevlig häst, Lina behöver mest träna på framåtbjudningen just nu.

 

dsc00969

Lina och Oliver


 

 

Torsdag 20 September 2007

 

Äntligen är hemsidan klar! =o)

 

 

 

Copyright 2007 Ranchhastar.se